Névadónkra emlékeztünk


Ismét elérkezett a február, amikor is minden évben Lewinszky Annára, óvodánk névadójára emlékezünk, idén születésének 153. évfordulóján. Az óvoda kollektívája méltó módon tiszteleg Anna néni emlékének, ezért nagy gonddal állítjuk össze mindig a programokat, hogy abban gyerek és felnőtt egyaránt töltekezhessen. Most sem volt ez másként. Az idei ünnepségsorozat kiemelten Sopron múltjával, hagyományaival is foglalkozott.
Hétfőn az óvó nénik koszorúzni mentek a Szent Mihály temetőbe, ahol fejet hajtottak Lewinszky Anna sírjánál.
Csütörtök az ünneplés napja volt. Évente díjat kap egy óvó néni és egy segítő alkalmazott kiemelkedő munkájáért. Ebben az évben a Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda két kitüntetettje Vargáné Vas Tímea, a Százszorszép csoport óvó nénije és Balogh Józsefné, Nóri, az Aranykapu tagóvoda Ciróka csoportjának dadus nénije lett. Szeretettel gratulálunk, munkájukhoz továbbra is jó egészséget és sok-sok mosolygós gyermeket kívánunk.
Pénteken hagyományőrző nappal zárult a hét ahol a Figurás banda húzta a talpalávalót, a Szent Orsolya iskola néptáncosai Böröcz Marika tanító néni vezetésével pedig népi játékokkal örvendeztettek meg bennünket.
A csoportokban egész héten színesebbnél színesebb tevékenységekben vehettek részt a gyerekek. A Pillangó csoportban kékfestő műhely nyílt, fakanál bábok készültek, sült a babos pogácsa, nemzetiségi viselettel ismerkedtek és nemzetiségi táncokat tanultak.
A Napraforgó csoportosok ellátogattak az ágfalvi tájházba, agyagoztak, szőttek, kipróbálták a porcelánfestést, nyakláncot és karkötőt fűztek. Mindkét német nemzetiségi csoportban nyílt nap volt pénteken, a szülők, nagyszülők együtt elevenítették fel a gyerekekkel régmúlt idők hagyományait.
A Napsugár csoportosok poncichter hetet tartottak. Megnyílt a poncichter negyed borozóval, babos pogácsával, kemencével, pékséggel. A gyerekek ellátogattak a pékmúzeumba és kipróbálták a kékfestést is.
A Hétszínvirág csoport gyermekei a régi soproni közlekedéssel ismerkedtek. Ellátogattak a pályaudvarra és közlekedési játékokat játszottak. Régi könyveket lapozhattak, fotókat nézegethettek és Sopron témájú színezőkön keresztül ismerkedtek míves épületeinkkel.
A Százszorszép csoportban régi soproni mesterek munkái elevenedtek meg. Egyik nap a fazekasságot próbálhatták ki, egy másik napon a pékség elevenedett meg a csoportban, majd a szabósággal ismerkedtek és próbálhatták ki magukat benne. Ellátogattak a Macskakő múzeumba, mely kedvelt helye a gyerekeknek. Kiállítást rendeztek Anna néni korából való tárgyakból, könyvekből, viseletekből.
A Rozmaring csoportban felelevenedett Sopron régi közlekedése. Miután ellátogattak a vasútállomásra, a csoportban régi vasutasegyenruhában, sapkával, kalauztáskával, síppal, lyukasztóval, eredeti vasutastárcsával játszhatták el a gyerekek az állomáson hallott régi történeteket. Megelevenedett a konflis, a szekér és a Sopron utcáin Anna néni korában közlekedő villamos is. Látogatást tettek a Macskakő múzeumban és puliszkát főztek.
Több csoport bejárta Sopron macskaköves utcáit, megnézte az óvárost, a régi épületeket, cégéreket, a város jelképét a Tűztornyot.
Utólag bátran mondhatjuk, hogy a gyerekek az emlékhét után biztosan jobban kötődnek Anna nénihez, az nem csak egy név számukra, hiszen hallhatták élettörténetét, megismerhettek az ő korára jellemző hagyományokat, tevékenységeket.

„Önmagunkat becsüljük meg azzal, ha nem feledkezünk meg elődeinkről, akiktől nem csak az életünket, de tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk. Olyan örökséget, melynek ismeretében emberibben, tartalmasabban tudunk élni.”
(Gazda József)

Szerző: Szarvasné Jónás Hajnalka vezető pedagógus

 

ünnepség

ünnepség1

ünnepség2

ü3

ünnepség4

ünnepség5

ünnepség6

ünnepség7

ünnepség8

nemzetiségi nap

nemzetiségi nap1

nemzetiségi nap3

Elérhetőség

Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda

Címe: 9400 Sopron, Zsilip utca 1.
Telefonszám: +36-99-518 710
Mobil: +36-30-6 185 016

Honlap: la.uni-sopron.hu
e-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu