Lewinszky Anna Emlékhét

lewinszky anna

 

 

Emlékhét névadónk, Lewinszky Anna tiszteletére


Mint minden év februárjának 3. hetében, idén is megemlékeztünk Lewinszky Annáról, óvodánk névadójáról, aki Sopron városának kiváló kisdedóvójaként dolgozott s február 19-én volt halálának 80. évfordulója. Ünnepségsorozatunk kiemelt mottójául idén a zenét választottuk, melyet a csoportok még sok-sok érdekes, izgalmas, Anna néni korára emlékeztető programmal gazdagítottak.
A közös megemlékezés a Szent Mihály temetőben kezdődött, ahol leróttuk tiszteletünket névadónk előtt, majd, ahogy a plakátokon is olvasható volt minden napra jutott egy-egy szép esemény. Kedden Horváth Károly, a népművészet ifjú mestere ismertetett meg bennünket népi hangszereivel, szerdán pedig hallgatóink örvendeztették meg a hallgatóságot kedves koncertjükkel, közös énekléssel. Csütörtökön a már hagyománnyá vált kitüntetések átadására került sor. Az idei díjazottak: Balla Brigitta az óvoda kiváló pedagógusa—az Aranykapu tagóvoda óvó nénije—és Varga Kálmánné, Csilla, az óvoda kiváló dolgozója—az Aranykapu tagóvoda pedagógiai asszisztense. Szeretettel gratulálunk mindkettőjüknek. Pénteken hagyományőrző nappal zártuk az emlékhetet, ahol közreműködtek a Pendelyes néptáncegyesület tagjai, a Juventus együttes ifjú muzsikusai és Haris Vincéné, a harkai iskola tanítónője, aki gyerekkorának zenei emlékeiről mesélt a gyerekeknek.
No de mindeközben mi történt a csoportokban? Lépten-nyomon régi hangszerekkel, viseletekkel találkozhattunk, mindenhol gazdag programmal készültek az óvó nénik és a gyerekek Anna néni korának megidézésére.
A Pillangó csoportosok csipkenyomatokat készítettek tortapapírból, öltöztető babát német viselettel, magokból képeket, kendőt textilfestékkel, fűztek tészta-nyakláncot és karkötőt, sütöttek babos pogácsát. A pénteki napon megtelt a csoport szülőkkel, nagyszülőkkel, hogy közösen vegyenek részt a hagyományőrző programokon gyermekeikkel. A Harka Múzeumba tervezett látogatás a rossz időjárás miatt elmaradt, később pótolják azt.
A Napraforgó csoportban is sokat ügyeskedtek a gyerekek. Megnyílt a kékfestő műhely, szőttek, agyagedényeket és fakanál bábokat készítettek, játszhattak a hallgatók által készített régi táblás játékokkal, kuglófot sütöttek, s pénteken szintén a szülőkkel együtt táncoltak, ismerkedtek a hagyományokkal.
A Rozmaring csoportosok a hét indításaként megnézhették a „Népi hangszerek” című filmet, játszottak hangszereket ábrázoló memória kártyákkal, hangszereket megelevenítő aktivitivel, népi körjátékokat. Készítettek kartonpapír-hegedűt, házi koncertet rendeztek majd pénteken viseletbe öltözve vettek részt a táncházi programon.
A Napsugár csoportosok Sárközi Raffael és apukája koncertjét hallgatták meg, készítettek kottafüzetet, sokat táncoltak, zenéltek.
A Hétszínvirág csoportban rétes sült, ismerkedtek régi használati tárgyakkal, készítettek dobot, pártát, kalapot, ismerkedtek különböző tájegységek népi öltözeteivel s részt vettek a társcsoportjuk által szervezett Sárközi koncerten is.
A Százszorszép csoportban egész héten szólt a zene, minden nap más-más stílussal—a népzenétől a komoly zenéig— ismerkedtek meg a gyerekek. Játszottak régi mozgásos játékokat, kipróbálták a kiállított sokféle hangszert, sütöttek lángost, készítettek fából citerát. Pénteken aztán viseletet öltöttek, hogy így vegyenek részt a táncházban.
Azt gondolom idén is sok programmal, a régmúltat megidézve tudtunk emlékezni a soproni gyermekek szeretett Anna nénijére. De ami még ennél is fontosabb és nem csak 1 hétig tart: egész évben próbálunk Anna nénink nyomdokaiban járni, úgy szeretni és nevelni a gyerekeket, ahogy azt egyszer régen ő tette: alázattal, becsülettel, tisztességgel.
„Önmagunkat becsüljük meg azzal, ha nem feledkezünk meg elődeinkről, akiktől nem csak az életünket, de tudásunkat, kultúránkat, erkölcsünket kaptuk. Olyan örökséget, melynek ismeretében emberibben, tartalmasabban tudunk élni.”
(Gazda József: Mindennek mestere)

 

Szerző: Szarvasné Jónás Hajnalka

 

 

 

lewinszky anna2 

lewinszky anna3

Elérhetőség

Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda

Címe: 9400 Sopron, Zsilip utca 1.
Telefonszám: +36-99-518 710
Mobil: +36-30-6 185 016

Honlap: la.uni-sopron.hu
e-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu