BIG AT-HU: Nyelvhasználati élmények határon átnyúló óvodai partnerség révén

2017. október 11-én az „Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban – BIG AT-HU” elnevezésű projekt Határon átnyúló óvodai partnerségi programjának keretében látta vendégül az alsó-ausztriai Winzendorf-Muthmannsdorf Tartományi Óvoda a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda és Aranykapu Tagóvoda óvodásait és kísérő pedagógusait.

big at-hu

Összesen 27 osztrák és magyar óvodáskorú gyermek vett részt az élményekkel teli, kétnyelvű óvodai nap programján, mely révén a BIG AT-HU projekt lehetővé tette a gyermekek számára, hogy interkulturális tapasztalatokkal gazdagodjanak, valamint életszerű szituációkban használják a szomszédos ország nyelvét, így az osztrák gyermekek a magyar tudásukat tehették próbára, míg a soproni óvodások a német nyelvet gyakorolhatták az országhatáron túl. 
A közös óvodai napot németül és magyarul énekelve nyitották meg a résztvevő gyermekek és pedagógusok, majd Ernestine Sochurek polgármester asszony köszöntötte a vendégeket és kifejezte örömét a projekt iránt, mely lehetővé teszi már az óvodáskorú gyermekek számára is a szomszédos országhatáron túli találkozást és nyelvhasználatot. A nap mottójának „Ünnepeljük az őszt” szellemében „A répa” című mese magyarul és németül történő feldolgozásával és előadásával folytatódott a program, majd ezt követően az őszi témához kapcsolódó különböző játékok valamint a tízórai és a szabad játék közben csillogtathatták meg nyelvtudásukat az óvodások, melyek során egészen természetesen, gátlások nélkül kommunikáltak egymással.

Mindkét óvoda nagy lelkesedéssel gyűjtött össze német- illetve magyar nyelvű gyermekkönyveket, melyeket aztán nagy örömmel ajándékoztak egymásnak, így biztosítva további lehetőséget és motivációt a gyermekeknek a szomszédos nyelv elsajátítására.

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Program támogatásával, az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának, mint a BIG AT-HU projekt vezető partnerének és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft, mint magyar projektpartner szervezésében és közreműködésével valósult meg.

big at-hu

 

Képek a BIG AT-HU óvodai partnerségi program keretében Winzendorfban töltött színes, élményekben és szakmai ismeretekben gazdag napjáról:

 

https://photos.app.goo.gl/Gg71FHl3N527NP5N2.

Elérhetőség

Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda

Címe: 9400 Sopron, Zsilip utca 1.
Telefonszám: +36-99-518 710
Mobil: +36-30-6 185 016

Honlap: la.uni-sopron.hu
e-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu