BIG AT-HU: Nyelvhasználati élmények határon átnyúló óvodai partnerség révén

2017. október 11-én az „Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban – BIG AT-HU” elnevezésű projekt Határon átnyúló óvodai partnerségi programjának keretében látta vendégül az alsó-ausztriai Winzendorf-Muthmannsdorf Tartományi Óvoda a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda és Aranykapu Tagóvoda óvodásait és kísérő pedagógusait.

Összesen 27 osztrák és magyar óvodáskorú gyermek vett részt az élményekkel teli, kétnyelvű óvodai nap programján, mely révén a BIG AT-HU projekt lehetővé tette a gyermekek számára, hogy interkulturális tapasztalatokkal gazdagodjanak, valamint életszerű szituációkban használják a szomszédos ország nyelvét, így az osztrák gyermekek a magyar tudásukat tehették próbára, míg a soproni óvodások a német nyelvet gyakorolhatták az országhatáron túl. 
A közös óvodai napot németül és magyarul énekelve nyitották meg a résztvevő gyermekek és pedagógusok, majd Ernestine Sochurek polgármester asszony köszöntötte a vendégeket és kifejezte örömét a projekt iránt, mely lehetővé teszi már az óvodáskorú gyermekek számára is a szomszédos országhatáron túli találkozást és nyelvhasználatot. A nap mottójának „Ünnepeljük az őszt” szellemében „A répa” című mese magyarul és németül történő feldolgozásával és előadásával folytatódott a program, majd ezt követően az őszi témához kapcsolódó különböző játékok valamint a tízórai és a szabad játék közben csillogtathatták meg nyelvtudásukat az óvodások, melyek során egészen természetesen, gátlások nélkül kommunikáltak egymással.

Mindkét óvoda nagy lelkesedéssel gyűjtött össze német- illetve magyar nyelvű gyermekkönyveket, melyeket aztán nagy örömmel ajándékoztak egymásnak, így biztosítva további lehetőséget és motivációt a gyermekeknek a szomszédos nyelv elsajátítására.

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Program támogatásával, az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának, mint a BIG AT-HU projekt vezető partnerének és a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft, mint magyar projektpartner szervezésében és közreműködésével valósult meg.

 

Képek a BIG AT-HU óvodai partnerségi program keretében Winzendorfban töltött színes, élményekben és szakmai ismeretekben gazdag napjáról:

 

https://photos.app.goo.gl/Gg71FHl3N527NP5N2.

Elérhetőség

Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda

Címe: 9400 Sopron, Zsilip utca 1.
Telefonszám: +36-99-518 710
Mobil: +36-30-6 185 016

Honlap: la.uni-sopron.hu
e-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu