BIG AT-HU: Nyelvgyakorlás múzeumvasúti élményutazás keretében a Pillangó csoportosokkal

BIG AT-HU: Nyelvgyakorlás múzeumvasúti élményutazás keretében a Pillangó csoportosokkal

 


Osztrák és magyar óvodás- és iskoláskorú gyermekek tehették próbára nyelvtudásukat 2017. április 26-án az „Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban – BIG AT-HU” elnevezésű projekt első Határon átnyúló szomszédsági ünnepségén, melynek témája az utazás volt, így egy múzeumvasúti élményutazás köré szerveződött az izgalmas és élménydús nap programja.


A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Program támogatásával, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., mint magyar projektpartner szervezésében és az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának közreműködésével valósult meg mintegy 60 nagycsoportos óvodás gyermek és első osztályos tanuló, valamint kísérő pedagógusaik részvételével a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodából, a Győri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából, valamint az alsó-ausztriai Weikersdorf és Winzendorf települések óvodáiból illetve iskoláiból.
Az interkulturális kirándulás találkozópontja a fertőbozi vasútállomás volt, ahol a résztvevők a szomszédos idegen nyelven köszöntötték egymást kölcsönösen a „Jó reggelt ill. Guten Tag” kezdetű dalokkal. Ezt követően került sor a nap fénypontjára, a közös kisvasutazásra. A nagycenki Múzeumvasúti állomáson, a GYSEV Zrt. képviseletében, Németh Béla fogadta a kisvasúton érkezőket és kiemelte, hogy magyar-osztrák tulajdonú vasúttársaságként milyen fontosnak tartják a határon átnyúló kapcsolatok erősítését, valamint a gyermekek és fiatalkorúak elérését, mint célközönség, nemcsak a kisvasút érdekében, hanem a közlekedésbiztonsági ismeretek oktatása céljából is. Ezért külön öröm számukra, hogy egy határon átnyúló, gyermekeknek szóló rendezvény témájául az utazás szolgál, helyszíneként pedig a „Széchenyi Múzeumvasútra” esett a választás. A program a nagycenki Széchenyi Kastélyparkban játékos nyelvfejlesztéssel folytatódott, melynek keretében a résztvevő intézmények bemutattak egy-egy idegen nyelvű (német vagy magyar) műsort dalok, körjátékok és mondókák előadásával a közlekedés témájához kapcsolódóan. Végezetül a játék- és vasútparkban közös játszásra került sor, ahol nemcsak a gyermekek között szövődtek barátságok, hiszen az önfeledt játék során a legkönnyebb leküzdeni a nyelvi akadályokat, hanem a résztvevő osztrák és magyar pedagógusok is kialakítottak jövőre mutató partnerségeket és további közös találkozók lehetőségét egyeztették.


A határon átnyúló szomszédsági ünnepség legfőbb célkitűzéseként megfogalmazódott többek között az osztrák és magyar intézmények közötti hosszú távú partnerségek megalapozása, ezenkívül a szomszéd országról szerzett tudás és kulturális ismeretek bővítése, valamint a szomszédos nyelv életszerű helyzetekben és mindennapi szituációkban történő használata.

 

big at

 

interreg

Elérhetőség

Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda

Címe: 9400 Sopron, Zsilip utca 1.
Telefonszám: +36-99-518 710
Mobil: +36-30-6 185 016

Honlap: la.uni-sopron.hu
e-mail: gyakovoda@uni-sopron.hu